Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл

33898
Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл

На 14 май в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият спектакъл на Ансамбъл Пирин „Аз съм Пирин, мила ми земьо” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Събитието е организирано по повод 80-годишнината от рождението на професор Кирил Стефанов (1933 - 2005) - главен художествен ръководител и диригент на „Пирин“ в продължение на почти половин век. Под негово ръководство съставът реализира над 6000 концерта в 55 страни, пред публика, надвишаваща 6,5 милиона зрители и слушатели.

AYO гостува за пръв път в България

На 4-ти април младата германка от нигерийски произход AYO ще се качи за първи път на българска сцена, в Зала 1 на НДК от 20:00 часа, по...

Тази пролет столичната публика ще има възможността отново да се докосне до неповторимото и пъстро творчество на най-известния български ансамбъл по света!

Новият спектакъл е продължение на „Гласът на Пирин” (2006), чиято премиера в София се състоя преди 7 години и представи произведенията на Кирил Стефанов като мост към миналото - съпоставени с техните оригинални фолклорни образци. Публиката в препълнената Зала 1 на НДК чу автентични песни и обичаи, изпълнени първо от самодейни групи от югозападна България и след това - от ансамбъл „Пирин“.

„Аз съм Пирин, мила ми земьо” (2013) ще покаже пътя на безсмъртното творчество на композитора в настоящето и бъдещето. В него, заедно със световно известния ансамбъл, ще вземат участие млади артисти от всички големи училища и школи за фолклорна музика и танци в България: певци и инструменталисти от фолклорните училища в Котел и Широка лъка, танцьори от Националното училище за танцово изкуство, Детско юношеския фолклорен ансамбъл от Благоевград, студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Югозападния Университет в Благоевград.

Всички те ще изпълняват творчеството на Кирил Стефанов – песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които - хитове, като „Катерино, моме”, „Алтън Маро”, „Вила се й гора” и вихрени танци от постановките „Пирински полъх”, „Шопски мегдан”, „Танц с тъпани”.

Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-големите застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор преди няколко десетилетия, а идеите му за цялостно завършено сценично произведение, което говори на публиката на модерен език, са актуални и до днес.

Вън чалгата от НДК! Незабавно!

"Не бива да допуснем превръщането на НДК в Мека на попфолка, а това ще рече, че насрочената за 26 февруари т.г. в зала 1 на Националния...

Накрая „Аз съм Пирин, мила ми земьо” ще завърши с песента „Гласът на Пирин” - химна на района, който всички 200 участника ще запеят в един глас.

Тържественото отбелязване на 80-тата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов се организира от Община Благоевград, Ансамбъл "Пирин" и Фондация "проф. Кирил Стефанов".

Билети: на касите на НДК.

Биографична информация:

Кирил Стефанов е роден в гр. Благоевград на 28.03.1933 година. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация, музикални форми и народна музика при едни от най-големите имена на българската музикална култура.

Монсерат Кабайе ще пее в София на 27 септември

В турнето на Монсерат Кабайе, една от спирките на което е България на 27 септември, взима участие и нейната дъщеря Монсерат Марти, за к...

От 1956 година е главен художествен ръководител и диригент на Държавния Ансамбъл "Пирин", с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападен университет "Неофит Рилски".

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др.

Дискографията с негови произведения включва 12 дългосвирещи плочи на "Балкантон", 15 аудиокасети, 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

Кирил Стефанов участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл "Пирин" във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". Този албум е награден с високата международна награда "Грами" за 1991 година.

Професорът е носител и на редица български ордени и отличия. Награждаван е два пъти със златната плоча за творчество на "Балкантон". През 1982 година е получил Златната плоча на гр. Нашвил САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com