Изложба "Сердика е моят Рим" през октомври

33021
Изложба "Сердика е моят Рим" през октомври

На 3-и октомври Музеят на НБУ ще представи на софийската общественост изложбата „Сердика е моят Рим”, в която ще бъдат представени разнообразни по характер и функция предмети, събрани в резултат на половинвековни археологически проучвания на територията на столицата, обхващащи различни области от живота на антична Сердика в периода на т. нар. “късна античност” – от строителството, през ежедневния бит до религията и култа.

Столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова е сред очакваните гости на откриването на 3 октомври в 17.00 часа в Музея на НБУ. Специално обръщение от страна на г-жа Фандъкова ще присъства в каталога с експонатите, посветен на новата експозиция. В изложбата гостуват експонати от фондовете на Общински културен институт „Музей за история на София”.

Изложбата е озаглавена с прочутото изречение на император Константин и показва културното наследство на Сердика от ІV – VІ век. Късноантична Сердика има възлова роля за разбирането на културните процеси в Европа от този период. Важни за разпространението на християнството в Европа са решенията на Сердикийския църковен събор, допринесъл за установяването на християнската догматика.

Подготовката на изложби в Музея има и подчертано образователни аспекти. Студенти участват в различните музейни дейности около създаването на изложбата. Така научно-творческата дейност се свързва с практиката и чрез експериментални, стимулиращи студентската творческа активност задачи допринася за развитието и на интерактивни форми на учебния процес.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com