Изложбата „Златю Бояджиев и Бараците“ - за 110 години от рождението на художника

25561
Изложбата „Златю Бояджиев и Бараците“  - за 110 години от рождението на художника

Изложбата, която всеки от нас е добре да посети е в чест на 110 годишнината от рождението на големия български художник Златю Бояджиев.

Изложбата „Златю Бояджиев и Бараците“ е организирана е от Софийска градска художествена галерия и Градска художествена галерия – Пловдив.

Деца разглеждат безплатно изложба за човешкото тяло

По случай международния ден на детето (01.06.2013 г.) всички любопитковци на възраст до 12 години ще могат безплатно да се запознаят с ...

Посетителите на галерията ще имат възможността да разгледат двете части на изложбата първата емблематичните творби на Златю Бояджиев от различни периоди и втората е посветена на приятелството му с Васил Бараков и Давид Перец, тримата известни като Бараците.

Златю Бояджиев е български художник, роден на 22 октомври 1903 година в град Брезово. Считан е за един от най-самобитните български художници на XX .век.

Неговото творчество се бележи от два периода, преди и след 1951г. Това е годината, в която художникът получава инсулт следствие, на който започва да рисува с лявата ръка и картините му пресъздават един нов жанр различен от познатия за него до тогава. Като признание за таланта му Съюзът на българските художници го награждава с приза "Владимир Димитров - Майстора".

По повод на изложбата е издаден двуезичен (български и английски) каталог от 100 страници със 114 репродукции, изчерпателна биография на Златю Бояджиев и пълна библиография за тримата художници.

Макети от седеф и дърворезба в Художествената галерия в Русе

Оригинални макети от седеф и изящни дърворезби върху маслиново дърво гостуват в изложба в Художествената галерия в Русе, съобщи БГНЕС.Т...

Експозицията е отворена за посещения от днес, 13 юни, и ще продължи до 1 септември. След София изложбата ще бъде показана в художествените галерии на Пловдив и Стара Загора.

Автор: Филипина Пейкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com