Музиката по време на Нощта на музеите и галериите

23564
Музиката по време на Нощта на музеите и галериите

Много и разнообразна музика ще звучи в Нощта на музеите и галериите – Пловдив на 20 и 21 септември: „A to Jazz в Нощта“, етно джаз от Амир Гвирцман, полско-украинско трио DAGADANA, откриващо парти на фестивала с ReelFeel и гостуващи DJ (от Белгия и Англия), винил вечер в Бар Грамофон, Фонотека Електрика, и др. Освен музикалните събития, посетителите ще разберат как въздейства музиката чрез презентацията на „Лабораторията за слава FameLab“ на тема „Музиката в главите ни“.

Първият ден на Нощта, 20 септември, ще предложи много възможности за танци и добро настроение, благодарение на гостуващия фестивал “A to Jazz”. Тази година за пръв път в програмата присъстват всички нюанси на джаз дъгата - евъргрийни, латин и етно джаз, фънк и соул музика, интерпретации на световни хитове в джаз аранжименти. Началото на “A to Jazz” ще бъде дадено с концерта на „Тони Златанов Куатро“ от 20:00 ч. на стълбите на Kamenitza, който ще бъде последван от концертите на „Мартин Ташев латин джаз квартет“ на Джумая Джамия, Васил Пармаков трио на стълбите на църквата „Св. Богородица“, и ще завърши ударно с неповторимите „Брас Вилидж“ на Хисар Капия.

Литературата в Нощта на музеите

От Лигата на разказвачите през Деян Енев, Михаил Вешим и Алек Попов, Йордан Ефтимов, Михаил Неделчев и Борис Роканов – тази годин...

Същата вечер е и официалното парти на „Нощта на музеите и галериите“ в Stage 51, специално за което пристигат белгийският диджей и радио водещ Lefto и британският продуцент Ossie. Те ще делят една сцена с основателите на клубната вечер ReelFeel - диджей дуото Sirius&Methodikal. Партито е след полунощ, а входът е свободен.

Друг задължителен акцент в музикалната програма на 20 септември е концертът на етно джаз музиканта Амир Гвирцман в двора на Балабановата къща. Изпълнението на израелския музикант, който свири на множество тръстикови и дървени духови инструменти, се осъществява със съдействието на Посолството на Израел в България. Проектът „Вдишвания и издишвания“ е описван като музикалната „визитна картичка“ на Израел – като музикална мозайка, представяща културното разнообразие на Израел и на света като цяло

Полският културен институт се включва в богатия на културни мероприятия първи ден на „Нощта на музеите и галериите – Пловдив“ с концерт на полско-украинското трио DAGADANA на сцена пред artnewscafe. Групата, която е подгрявала Sting, съчетава джаз, фолк и електронна музика.

В Галерия Пиронеса посетителите ще могат да чуят мюзик сешън от Росен Марковски и екип, а в Кино Космос Тодор Жичков и Александър Батенберг от Big Banda ще изпълнят електро-акустичен сет. Рок концерт на групите Stanton Drew, Downer Кill, Paranormal, Ogi 23, Spin Project, ще се проведе в Галерия А+.

Втората вечер на Нощта също ще предложи много възможности за музикални емоции. В „Бар Грамофон“ ще се съберат почитателите на винила, където освен пазара на плочи, посетителите могат да научат първи стъпки в боравенето с грамофон с уъркшопа на Стефан Колев (DJ Skill), и да се забавляват с музикалната програма на „Винилизация“, за която ще се погрижи Ramsey Hercules.

А to JazZ гостува на Нощта на музеите с 5 концерта

С пет интригуващи музикални предложения, единственият открит джаз фестивал на София, A to JazZ Festival гостува на тазгодишното издание...

В artnewscafe на живо ще върви популярното предаването на Радио София „Фалшименто“ с Илиян Ружин, придобило известност с веруюто си „фалшификат без оригинал”, след което ще се отвори специалният трезор от музикални съкровища на Фонотека Електрика. Phormatik Visual Lab и Фонотека Електрика също така са подготвили подарък за публиката с интерактивния проект „Musictricity“, чрез който ще покажат как човешкото тяло може да се превърне в проводник на музиката. Мястото е Античен Одеон, а началото е в 21:00 ч.

В „Конюшните на царя“ ще звучат горещите ритми на латино джаза с „Бандера Росса“, концерт от програмата на„A to Jazz в Нощта”, а Арт Клуб Найлона може да чуете електро-акустичният пърформанс „Teeth of Divine“ на Боян Аврамов. Ценителите на операта ще могат да се насладят на документалния филм „Мечтата на Вагнер“ в лятно кино „Орфей“, част от фестивала „So Independent Film Festival“.

Почитателите на етномузиката могат да посетят читалище „Алеко Константинов“, където точно в 20:00 ч. ще започне концертът-спектакъл „Етноритми“ на проект „Българи“. В Радио Пловдив ще звучи фюжън и фънк под надслов „Funky radio night“ в изпълнение на група „Good Boys Band”. Още музика на живо ще се слуша в клуб „Мария Луиза“, където ще има вечер посветена на Майлс Дейвис с концерт на група „Метаморфоза“, музикален пърформанс и DJ парти в ателие „Иван Костолов“, и кино Космос, където може да чуете рок групата Natural Born Wizards и да се забавлявате с DJ парти и Мелформатор.

В случай че искате да съчетаете забавлението с науката, може да посетите презентацията на „Лабораторията за слава FameLab“ на тема „Музиката в главите ни“, която ще отговори на въпроса „Какво ни кара да изпитваме удоволствие от слушането на музика?“.

Музикалната програма на Нощта включва също така музикален пърформанс на Емил Ламбрев (България/САЩ) в Галерия Резонанс на 20 септември и оперен концерт по време на изложба на студенти в Нов Български Университет на 21 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com