Реймон Будон разкрива тайните на социологията

18528
Реймон Будон разкрива тайните на социологията

От печат излезе любопитната и предизвикателна книга „Социологията като наука” (ИК „Изток-Запад”) на Реймон Будон – един от най-големите и авторитетни социолози.

Материята на книгата „Социологията като наука” е колкото сложна и академична, толкова и провокативна за светогледа на всеки читател. Науката социология успешно е обяснявала многобройни макроскопични феномени: структурални феномени като неравенството на обучителните шансове, устойчивостта на магическите вярвания, американското религиозно изключение, френското изключение на „властта на улицата”, тенденцията на демокрациите към олигархия; феномени, отразяващи тенденции като секуларизацията на религиозните вярвания, рационализирането на морала, появата и укрепването на култа за правата на човека; конюнктурни феномени като началото на края на съветската империя поради „звездните войни” или финансовата криза от 2008 г., провокирана от желанието на няколко последователни американски администрации да улеснят достъпа до недвижима собственост... Научната социология дължи успеха си на постулата на методологическия индивидуализъм, който разглежда социалните феномени като следствия на комбинирането на индивидуални действия, които са рационални от когнитивна гледна точка.

Мръсните тайни на българския бизнес елит

Една книга описва 10-годишния отчаян опит да се прави адекватен бизнес в България – от борбата за проекта „Белене” до...

Автор на „Социологията като наука” е самият Реймон Будон: един от най-успешните и влиятелни френски социолози от втората половина на XX в. Името му е неразривно свързано с парадигмата на методологическия индивидуализъм и нейното навлизане във френската и световната социология. Творчеството на Будон е основано на твърдото противопоставяне на социологичните обяснения, доминиращи социологията през миналия век, които отхвърлят ролята на индивидуалния избор и автономия в случването на социалните феномени, разглеждайки ги като резултати на влиянието на външни ненаблюдаваеми причини. Будон е един от малкото френски социолози, получили сериозна международна признателност, като често се счита, че популярността му в англосаксонските страни е дори по-голяма от тази, на която се радва във Франция.

Книгата вече е в книжарниците.

Редактор: Десислава Симова

Митологичното геройство на Древна Гърция оживява

Необикновена и своеобразна енциклопедия – и то не само митологична, а такава, която предлага знания от всички области на живота и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com