Трансформацията на един скучен подлез в произведение на изкуството

15989
Трансформацията на един скучен подлез в произведение на изкуството

Как се превръща скучен подлез в истинско произведения на изкуството? Такава невероятна трансформация се случва от няколко дни в подлеза на Стария пазар във Враца. От 3 юли там се вихрят художници от различни краища на България и пресъздават върху стените на подземното съоръжение изображения на най-известните забележителности и символи на града и региона.

Разкрасяването на пешеходния подлез се осъществява в рамките на първия по рода си за града фестивал на уличното изкуство „Refresh Vratsa”-Street Art Fest.

Deep Zone Project се сливат с изкуството на Кърджали

На 29 юни 2013г. в гр. Кърджали ще се проведе Фествивал за съвременно изкуство под надслов “Докосни се до изкуството“. Орг...

Инициативата е на общината, като идеята е чрез нея Враца да бъде превърнат в по-красиво за живеене място. Едновременно с това авторите на проекта се надяват красивите картини да спрат драскачите по стени да „разкрасяват“ с грозни надписи стените на най-големия пешеходен подлез в града.

Фестът беше официално открит вчера от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Самият той присъства на пресъздаването на някои от символите на града и региона – Хижата, Куртпашовата кула пред музея, къщата-музей на баба Илийца в село Челопек. В следващите дни върху стените на подлеза ще „оживеят“ и изображения от пещерата „Леденика“, археологически находки, музейни експонати и още много природни, архитектурни и исторически забележителности.

Общата площ, която художниците ще изрисуват, е 350 квадратни метра.

Освен със символи на Враца и региона, подлезът е разкрасен и с цветовете на българското знаме, които са изрисувани на всички входове на съоръжението.

Където противоположните елементи се сливат - огледалните картини

Даниел Кукла е фотограф, който има формални познания по биологични и антропологични науки. Обучението му изиграва основна роля в артис...

С деликатната работа по превръщането на подлеза в истинска галерия са се заели художниците Дамян Бумбалов, Жечо Попов, Павел Калоянов, Гълъбин Христов, Румен Димитров и врачанинът Явор Венчев. С помощта на акрилни бои, спрейове, четки и други арт материали те трябва да завършат с рисуването на емблематичните за града изображения до неделя – 7 юли, когато е планирано уличният фестивал да приключи.

„Refresh Vratsa”-Street Art Fest ще бъде официално закрит с концерт-хепънинг, който ще се проведе в неделния ден на Стария пазар от 19 часа.


В него ще участват врачанските групи „Офсет“ и "Докторс Гого бенд", мездренската група "Уинкс" и Любо (попинг).

Брайън Адамс застана зад обектива, за да заснеме знаменитости

До 22 септември 2013 г. виенската галерия ОстЛихт (OstLicht) показва фотографии на известния канадски рок певец Брайън Адамс. Въпреки п...

Автор: Ана Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com