Ученици представят нестандартна изложба „Троянски кон“

8981
Ученици представят нестандартна изложба „Троянски кон“

На 20 март, (сряда) в изложбеното пространство на Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София ще бъде открита изложбата „Троянски кон“.

Изложбата представя произведения на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, гр. Троян. Паралелно с това, публиката ще може да види и резултатите от уъркшоп за художествено овладяване на пространството, с участието на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София.

Неонова динамика в живописта на Калия Калъчева

„Къде отивате?“ пита художничката Калия Калъчева в първата си самостоятелна изложба в Галерията за модерно изкуство. Експоз...

Реализациите са в рамките на художествено-образователния проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Проектът инициира създаването на образователна платформа в областта на съвременното изкуство. Вече втора година в неговите рамки се провеждат уъркшопи, презентации и изложби, които целят да подпомогнат художественото образование в България, като запълнят някои липси в институционалната учебна система чрез неформални образователни практики.

Заглавието на изложбата е своеобразна игра на думи, която от една страна препраща към митологията, а от друга прави алюзия с името на град Троян, където учи едната част от участниците.

В концептуален план, се търси иронично преплитане на сюжета от митологията с контекста на образователната ситуация. Със заниманията си в рамките на проекта, младите артисти метафорично вкарват „троянския кон“ на съвременното изкуство в традиционно консервативната образователна система.

Изложба "България: Съкровище на словото" в ЕП

Изложбата "България: Съкровище на словото" ще бъде представена в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на ЕНП. През...

В изложбата са включени атрактивни интерактивни произведения, в които основни изразни средства са движението и светлината. Представляват кинетични инсталации, в чието функциониране възлово място заема участието на публиката. Освен тях, изявата представя и фото документация във вид на широкоформатни принтове на работи, създадени по време на реализираните уъркшопи в троянската художествена гимназия през изминалата година.

Уъркшопът, който съпътства изложбата дава възможност на участниците да експериментират с разнообразни, нетрадиционни за класическото изкуство материали, като торби за отпадъци, въжета, предмети от ежедневието. В него, участниците от „Св. Лука“ ще овладеят художествено част от изложбената площ на софийското училище.

Проектът се реализира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com