Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари

93303
Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари

Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова, един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска археология от Националния археологически институт с музей при БАН, се натъкна на находката при разкопаването на т.нар. Омуртагова могила.

Намерени са части от дървено сандъче, в което има обгорели кости и пепел заедно с множество изключително запазени златни предмети. Те датират от края на 4 и началото на 3 век пр. Хр. Сред тях има диадема, 4-5 златни гривни, апликации към конска сбруя, множество апликациии с женска глава на богиня, мъниста. Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв. Първоначално откритите златни експонати са около 1,5 кг, но проучванията продължават.



"Очаква се в могилата да има и голямо гробно съоръжение, до което ние още не сме стигнали. Предполага се, че това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря. Находката ни е уникална и заслужена за този невероятен център на гетите, известни с това, че именно те са племето, което със своите идеи и вяра в обезсмъртяването на душата са влияели на много от западноевропейските племена като келти, германи", обяснява проф.Гергова.

По думите й т.нар. Омуртагова могила е най-голямата могила на гетското средище и на това място е била религиозната и политическа столица на гетите.

Подобна находка не е откривана досега на територията на България , а и на територията на гетското средище изобщо, казва проф. Гергова.

Български археолози разгадават кода на слънцето

Не шифърът на Леонардо, а труден код на слънцето разгадава археологът от врачанския музей Георги Ганецовски. Ребусът стои пред екипа му...

"Гетите са насипвали могилите си на три етапа, като на всеки етап са извършвали определени обреди и са поставяли някакви дарове. Досега обаче не сме имали доказателство и тук за пръв път имаме такъв пример, в който в един от етапите от насипването на могилите е било положено това ковчеже като дар, вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан. Надявам се, че следващата година ще можем да открием и неговото погребение", казва археоложката.

Тя очаква находката да провокира Министерството на културата да отпусне най-после средства за пълното проучване на този знаков тракийски паметник, още повече, че е част от археологическия резерват "Сборяново", където се намира последният български паметник от ЮНЕСКО – тракийската гробница в Свещари, добавя БГНЕС.

Желанието на проф. Диана Гергова е т.нар. Омуртагова могила да се превърне в един музей, като разкопаната част стане музейна зала, където да се експонират разкритите паметници и посетителите да могат да научат много нови неща за изключителната култура на тракийските гети.

Редактор: Евгения Гигова

Загадъчният град Урдовиза

Продължават разкопките на крепостните стени на древния град Урдовиза по програмата Виа Понтика, субсидирана от правителството на Републ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com