Награждават Емилия Радева с "Аскеер" за цялостно творчество

15655
Награждават Емилия Радева с "Аскеер" за цялостно творчество

Актрисата Емилия Радева получи "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство. Днес бяха представени номинациите за наградите и ще бъдат връчени на 23 май.

Традиционно връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата – Владимир Пенев, и на министъра на отбраната – Тодор Тагарев, каза актьорът Милен Миланов, председател на Фондация "А`Аскеер", пред БГНЕС.

Юбилеен спектакъл "Муха в тъпан" на Младежката театрална школа

„Муа у тупан" не е някакво завързано френско заглавие, а бъл­гарска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. ...

Церемонията по награждаването ще се излъчи директно по БНТ. Гала спектакълът е поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, сценография на Нина Пашова, мултимедия на Иван Налбантов и музикална картина на Петя Диманова и Добрин Векилов-Дони.

Емилия Радева е една от най-талантливите български актриси. Има над сто роли в театъра и киното. Носител е на редица награди и отличия, между които орден "Стара планина" I степен за приноса й за развитието на българската култура и изкуство.

Завършва актьорско майсторство при проф. Боян Дановски и проф. Кръстьо Мирски във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1954 г. Работи в ДТ – Пловдив, Театър "Българска армия" на щат. Гастролира в Театър 199, НТ "Иван Вазов".

В книгата си "Недовършен пъзел" Емилия Радева говори не за ролите, които е създала в театъра и киното, а за взаимоотношенията й с големите личности като Николай Лилиев, Масалитинов, Боян Дановски, Кръстьо Мирски, Леон Даниел и мн. др., които оставят следа върху творческата й съдба.

Преподавател от НАТФИЗ с куклено представление за деца в CCS

Катерина Илкова, която преподава сценична реч в НАТФИЗ ще представи многократно аплодираната от различни театрални фестивали постановка...

На 23 май, в навечерието на най-светлия ни празник – празника на българската просвета, духовност и култура и на славянската писменост, – в Театър "Българска армия" за 23-ти път Фондация "А`Аскеер" ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

Наградите "Аскеер" са единствени по рода си – те са артистичен, вътрешноприсъщ глас на театралното съсловие. Всяка от тях е цялостен, естетически избор на хора, правещи театър. Не подлежат на номиниране заглавия и творци от Театър "Българска армия", припомни Милен Миланов.

Спектакловите категории на "Аскеер 2013" включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 15 април 2012 г. до 10 април 2013 г. Обект на внимание от страна на журито бяха близо 100 представления.

В отделните категории на наградата "Аскеер" предложенията надхвърлиха 10. Тук е важно да отбележим, че в листата за номинациите присъстват творци от 4 извънстолични театри и 3 независими продуциращи проекта. Общо 83 бяха предложенията за номиниране в десетте спектаклови категории, каза Миланов.

Продадоха нобеловия медал на откривателя на ДНК за 6 млн долара

Нобеловият медал, който получи Франсис Крик като откривател на ДНК, беше продаден в Ню Йорк за 2.27 милиона долара, ден след като негов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com