Оперният певец Георги Султанов за Actualno: Вертер е ролята на сърцето ми

61187
Оперният певец Георги Султанов за Actualno: Вертер е ролята на сърцето ми

Георги Султанов е оперен певец и един от двамата гост-солисти на Новогодишния музикален концерт, който НДК организира на 1 януари 2013 г. в зала 1. Празничното събитие ще е с участието на симфоничния оркестър на БНР с диригент - маестро Емил Табаков.

Талантът Султанов е интересен с това, че е доста млад (на 37 години), а вече има внушителна кариера. Работил е с маестро Табаков няколко пъти, бил е на оперните сцени в много европейски държави, често се изявява и на сцената на Софийската опера.

В богатия репертоар на Георги Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта "Дон Жуан", Тамино от "Вълшебната флейта" и Педрило в "Отвличане от сарая" от Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта "Травиата", Исмаел в "Набуко" от Верди, Артуро в "Лучия ди Ламермур" от Доницети, Ферандо в "Така правят всички жени" от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера от Чайковски и други.

Actualno.com се срещна с Георги Султанов, за да разкаже повече за себе си и за предстоящия новогодишен концерт.

- Как Георги Султанов попадна в света на оперната музика и кога?

- Израснал съм в семейство на музиканти, артисти, художници, а оперното изкуство е сбор от всички жанрове в изкуството. Затова винаги ме е впечатлявала и изкушавала. Операта е моя сбъдната мечта. Започнах сценичната си кариера в музикалния театър във Велико Търново, където натрупах сценичен опит. Продължих в оперния театър в Бургас, където имах щастието да се развивам вокално с двама колоси в оперното изкуство - маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов. 2006 г. дебютирах в Националната Опера, в премиерата на „Италианката в Алжир” на Росини, където изпълних ролята на Линдоро. Оттогава имам щастието да бъда гост-солист в редица заглавия на софийска сцена – „Лакме” – Делиб, „Джани Скики” – Пучини, „Робер Дявола” – Майербер, „Любовен еликсир” – Доницети и много други. Последния проект, в който участвам е „Вертер” на Жул Масне.

- Вие сте доста млад, а вече имате внушителна кариера и сте стъпвали на сцените на много европейски държави. Кои са трудностите, с които се сблъскахте по пътя?

- Трудности…да нормално, но е въпрос на гледна точка. Аз предпочитам да ги наричам предизвикателства, а те винаги са стимул за развитието ми. Без предизвикателство няма стимул, няма борба, респективно - няма удовлетворение.

- В богатия ви репертоар присъстват много теноровите партии. Коя е тази, която е представлявала най-голямо предизвикателство за вас? И коя е тази, която усещате с всеки пулс на сърцето си, когато сте на сцената?

- Всяка роля е предизвикателство и в зависимост от това в какъв етап от професионалния и житейски път те заварва, зависят и трудностите. За щастие, в повечето случаи, ролите, които са ми предлагани, винаги са били обмисляни и подготвяни от специалисти, които познават добре възможностите ми, и които винаги са ме подкрепяли.

Ролята на сърцето ми е тази, която работя в момента, Вертер. Роля, която ме завладя напълно. Много й се противопоставях, струваше ми се някак нереална, далечна, болезнена, но с помощта на колегите и постановъчния екип, мисля, че успях да я почувствам и поне до някъде да я пресъздам.

- Каква е разликата между оперното изкуство в България и това в западните страни?

- Никаква. Сцената граници няма.

- Какво означава за вас диригент – маестро Емил Табаков?

Оливия Нютън-Джон и Траволта отново в дует

Легендарната двойка от големия екран отново заедно на сцената. Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон пяха заедно за пръв път след "Брилянти...

- С Маестрото се срещнахме преди няколко години, когато работихме по националната премиера на ораторията „Раят и Пери” на Роберт Шуман. Тогава разбрах какво е да работиш с толкова изтъкнат музикант. Усещане за спокойствие и сигурност, музициране без препятствия и напрежение. Удоволствието да се учиш от най-големите. Изключително щастлив съм, че отново ще имам шанс да съм на сцена с Маестро Емил Табаков.

- Предстои ви участие в Новогодишния музикален концерт, който НДК организира на 1 януари в зала 1. Предизвикателство ли е за вас празничния концерт и (ако да) защо?

- За мен е чест да съм поканен на може би най-значимото събитие на музикалната сцена за годината. А удоволствието да участвам в този концерт с доказани професионалисти като Маестро Табаков и Олга Михайлова, както и колегите от оркестъра на Националното радио, прави усещането обещаващо приятно и незабравимо. С Олга сме приятели и колеги от години, срещали сме се многократно на сцената и винаги общата ни работа е била високо оценена.

- Тъй като няма как да избягаме от корените си, няма и как да не спомена, че вие сте внук на големия български актьор Петър Слабаков. Това с какво ви е помогнало и с какво е попречило на развитието ви в чисто професионален план?

- Винаги и само ми е помагало. Такъв професионален пример, при това толкова близо, ме стимулира да давам най-доброто, на което съм способен в работата си.

Барак Обама към Led Zeppelin: Все още къртите

Легендарната британска група Led Zeppelin се срещна с президента на Съединените щати Барак Обама в Белия дом, където държавният глава...

- Баща ви Николай Султанов е диригент. Дядо ви е имал над 120 роли в киното. Може ли да се каже, че съдбата на Георги Султанов е била предначертана?

- Майка ми е челист, сестра ми цигулар, единия ми вуйчо е художник, другият е режисьор… Мисля, че изборът ми бе голям. Щастлив съм, че операта обедини всичко и семейството ми може да ми помага и съветва независимо от препятствията, с които се сблъсквам.

- Какво искате да ви се случи през новата 2013-та?

- Само хубави и вълнуващи неща. Здраве и любов в семейството. Нови предизвикателства на сцената. Късмет и благоденствие за приятелите.

- И последно: Какво да очакват хората, които ще дойдат в зала 1 на НДК в първия ден от новата година?

Черил Коул ще прекъсне соловата си кариера

Една от най-ярките британски звезди Черил Коул, която направи блестяща солова кариера, обяви, че временно преустановява самостоятелнит...

- Една романтична и интересна разходка в света на музиката от страните по река Дунав. Ще звучат, както познати мелодии, така и произведения, които никога не са изпълнявани у нас. Мисля, че всички може да се доверим на вкуса на Маестро Табаков.

- Има ли нещо, което искате да пожелаете (кажете) на всички българи в родината и извън нея?

- Бъдете здрави! Радвайте се на всеки миг! Вярвайте!

 

Автор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com