"Походът на книгите" тръгва за втора година

6876
"Походът на книгите" тръгва за втора година

Вторият "Поход на книгите" в България  ще се проведе през април тази година. Време е за рицари, мечти, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, ретро трамвай, музика и много книги, съобщиха организаторите.

Международните изследвания като PISA и националните изследвания като "Четяща България 2006" и "Читателски практики в България 2009-2010" показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите. Международното изследване PISA нареди българските 15 годишни ученици на 46 място от 65 държави. България е в групата на Тринидат и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай. Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.

100 парчета история със странни последствия

"100 парчета история" не е научно изследване, нито учебно помагало. Това са кратки любопитни откъси от събития, които са слабо познати,...

Националната кампания "Походът на книгите" се организира от Асоциация "Българска книга", Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, detskiknigi.com, az-deteto.bg.

Стартът на "Походът на книгите" ще бъде даден на 2 април - рождената дата на Андeрсен, в 10:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката "Лоената свещ" от Х.К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват Мариана Банчева - зам-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н.Пр. Коре Ерхарт Янсон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com