Откриха сцена "Стоян Камбарев", носеща магията на незабравимия режисьор

45061
Откриха сцена "Стоян Камбарев", носеща магията на незабравимия режисьор

Варна вече има нова театрална територия, носеща енергията и магията на култовия български режисьор Стоян Камбарев (1953-1998), съобщиха от Фондация "Стоян Камбарев".

Варненският драматичен театър официално покани първите си гости на новата Камерна сцена "Стоян Камбарев".

Дълбоко свързан с варненската трупа, харизматичният режисьор създаде тук незабравимите си спектакли "Черна дупка" и "Майката - Васа Железнова". С навлизането си в неизследвани естетически и пространствени територии , Стоян Камбарев промени мисленето за театъра като изкуство. Той беляза съдбата на много от актьорите, които имаха късмета да се срещнат и работят с него, а търсенията му оставиха трайни следи в развитието на трупата години след като обичаният режисьор преждевременно напусна този свят.

Неслучайно Стоян Радев (носител на Икар 2012), изиграл първата си значима роля в спектакъла "Черна дупка", постави специално за откриването на новото театрално пространство пиесата "Паметта на водата" от Шийла Стивънсън, с участието на Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов и Николай Божков, предаде БГНЕС.

При откриването на сцената, актрисата Милена Кънева сподели: "Енергията, която излъчваше Стоян Камбарев, зареждаше всички нас, хората, с които работеше и ни караше да не чувстваме необходимост от храна и сън, а да останем в неговата аура, да попиваме думите му, да изследваме текстовете заедно и да се опитваме да откриваме нови възможности в себе си... Тази енергия, която сега е част от нашите спомени, ни подтикна да създадем едно специално място във Варненския театър, една сцена, която да носи неговото име и - надяваме се, част от неговата енергия чрез нас", обобщи посланието на новата театрална сцена актрисата, чийто творчески път също бе белязан от срещата й с Камбарев.

Специален гост на събитието бе Деси Тенекеджиева- председател на фондация "Стоян Камбарев". Известната актриса, родена във Варна, беше заедно със сина си Йосиф Камбарев и родителите си. "Това магично място с прозорец към небето е може би най-подходящото пространство, което може да носи името на Стоян. Той бягаше от парадните входове и създаваше уникална театрална среда от никога дотогава използвани пространства. Днес е много емоционален момент за мен и всички, които обичат Стоян Камбарев".

Деси Тенекеджиева насочи вниманието и към експозицията с подарени от Фондация "Стоян Камбарев" фотоси, които водят зрителите по стълбите към новата театрална зала на последния етаж на Сцена Филиал.

Накрая изрази надежда, че Фондацията заедно с Варненския драматичен театър ще успеят да осъществят мечтата за един нов фестивал за младите в изкуството, вдъхновен от естетиката на Стоян Камбарев. Директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова потвърди намерението на двете институции да работят за общата кауза и откри Камерна сцена "Стоян Камбарев" под аплодисментите на официалните гости и многобройната публика.

Редактор: Калина Здравкова

ACT представя: Фестивал за свободен театър 2

  ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще се проведе от 14 до 18 ноември 2012 и отново ще представи петнайсет свободни театрални и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com